Isnin, 18 Januari 2016

PROTECTOR - omnious message of brutality

Bagi yang belum mengenali Protector, mereka berasal dari negara Jerman dan merupakan band thrash metal yang seangkatan dengan gergasi teutonic jerman iaitu Sodom, Kreator dan Destruction. Bezanya Protector kurang dikenali berbanding dengan band-band tersebut. Nak dapatkan album mereka juga amat sukar memandangkan album-album mereka dikeluarkan oleh label yang kurang dikenali iatu Atom H. Jadi sebagai jalan penyelesaian, terpaksa lah aku beli album kompilasi ni. Album kompilasi ni aku beli sekali dengan kompilasi "echoes from the past"(sila  rujuk reviewnya di sini.). Ominous message of brutality adalah album kompilasi yang mengandungi album kedua mereka iaitu album urm the mad yang dikeluarkan pada tahun 1989, lagu live versi cd dan juga ep leviathan's desire tahun 1990. Label yang mengeluarkan album kompilasi ni adalah label sama yang mengeluarkan kompilasi echoes from the past, iaitu I Hate Records. Booklet jangan cakap lah memang tebal sangat sampai susah nak keluarkan dari kotak cd. Memang kena hati-hati kalau nak keluarkan booklet ni, kalau tak memang koyak...hahahaha.
Kalau nak dibandingkan album kompilasi ni dengan album kompilasi echoes from the past, rasanya album kompilasi echoes lagi best. Mungkin disebabkan dalam kompilasi ni, album urm the mad yang aku rasakan kurang menarik begitu juga dengan ep leviathan 's spirit. Lagu-lagu dalam album tersebut pun macam lebih kurang sama bentuknya dan banyak part slow doom yang kadang-kadang aku rasa membosankan...hahaha Memang berbeza dengan kompilasi echoes yang didalamnya mengandungi album debut Golem dan lagu-lagu demo yang lagi agresif dan buas. Kalau tidak silap aku album pertama "golem" dan album kedua "urm da mad" telah pun di keluarkan semula dalam bentuk piring hitam dan cd melalui label High Roller Records.



3 ulasan:

  1. Banyak band thrash metal yg aku taktau,tapi tau dari blog ni.tq bro

    BalasPadam
  2. Thanks for sharing ni.. baru aku tahu lebih

    BalasPadam